Semestertider

Marthaförbundets kansli i Vasa håller sommarstängt och öppnar igen må 12.8.
Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!
Publicerad 30.06.2013 kl. 21:44

Var lägger du ribban?

Häromdagen läste jag en intervju i ett svenskt s.k. månadsmagasin för kvinnor med matgurun och kokboksförfattaren Anna Bergenström. Hennes bok "Annas mat" har nyligen kommit ut i uppdaterad form, men kvar finns även recept från första utgåvan som kom år 1981. Sedan dess har så mycket hänt i våra kök, berättar Anna. Många nutida råvaror var för inte så länge sedan svåråtkomliga, vi funderade inte heller lika mycket då som idag på hur maten produceras, vad miljön tål och hur grisarna egentligen har det. Men även mycket annat har hänt...
Nu handlar det ju så mycket om mat och köksrenovering. Mat är viktig, men den här vågen får oss att känna press och stress. Att bara träffa vänner över en enkel soppa kommer i skymundan när matlagningsribban höjts till att en middag med gäster måste bestå av trerätters på krognivå, funderar Anna.

Anna har jobbat som matjournalist i 26 år och skrivit 16 kokböcker. I hennes 8 kvadratmeter stora radhuskök har hon planerat och skapat recept, lagat mat och fotograferat för sina kokböcker.
För Anna har det aldrig varit viktigt att ha ett riktigt tjusigt kök med en massa exklusiva prylar, huvudsaken har varit att det är trivsamt. Ett par knivar av god kvalitet, några kastruller och stekpannor och goda råvaror kommer man långt med.

Kommer att tänka på min egen lilla kokvrå i studiebostaden i Åbo. Hur jag hoppade på cykeln och susade ner för Kaskisbacken för att köpa en tallrik till från Villeroy & Bochs Old Luxembourg. Då var det nämligen viktigt att åtminstone servisen var ok, eftersom det var lite si och så med kokkonsten. Under de allra godaste och trevligaste middagarna har jag nog ingen aning om ur vilka fat det serverats. Något att tänka på så här inför jul.
Var kommer du att lägga ribban i år?

Publicerad 28.11.2012 kl. 13:59

Inspirerande hus

Hade i går kväll, igen, förmånen att få träffa ett härligt gäng kvinnor och diskutera martha idag och i går, vardags- och kvinnofrågor. Vi träffades i Södra Vallgrund skola. Kan man annat än bli på gott humör då man svänger in till en sån vacker skola i en härlig miljö?


Varför får inga av våra högstadieelever hålla till i såna här hus? Varför ska de förpassas till trista lådor där adrenalinet ska pumpa i tråkiga långa korridorer? Hur ska man inspirera till självstudier, kreativitet och eget ansvar när man stänger in 20 tonåringar i fyrkantiga rum? Men sånt är kanske inte viktigt i den finländska högstadieskolan!

Undervisningsköket i Strömborgska skolan är dock ett undantag, så fint!Finns det andra undantag?

Kommer att tänka på Ingunnarskóli i min gamla hemstad Reykjavik. En skola där de yttre omständigheterna inte ska få sätta käppar i hjulet för pedagogiska metoder och idéer. När börjar man tänka om här i landet? Jag antar att PISA-turisterna för länge sedan hittat andra mer intressanta resmål!
Publicerad 15.11.2012 kl. 10:31

Matkultur

Vad passar väl bättre i detta ruggiga novemberväder än att bläddra i vår nyaste matkulturbroschyr Inhemskt spannmål? Baka tilllsammans eller varför inte bjuda grannen på nygräddat bröd?Kronobymarthorna firade en egen matkulturdag, där man diskuterade spannmål och kunde konstatera att t.ex. emmervete ännu inte nått butikshyllorna i Kronoby.
Det bjöds på grahamsemlor, smoothie och plättar. Alla recept finns i broschyren!

Har du ingen broschyr, beställ då ditt eget exemplar!
Publicerad 12.11.2012 kl. 12:04

Stort tack

Många marthor säljer just nu Rosa Bandet och deltar på olika sätt i Österbottens cancerförenings insamlingar. Markku Suoranta, verksamhetsledare vid Österbottens cancerförening, framförde ett stort tack till er alla för den värdefulla insatsen.

Föreläsningarna om bröstcancer och förebyggande åtgärder fortsätter; många föreningar och kretsar ordnar kvällar med just detta tema.

Sydösterbottens marthadistrikt samarbetar med Närpesnejdens cancerförening och bjuder in till Rosa Bandet kväll 16.10. kl. 19:00 på SÖFF. Anna Söderback, kostrådgivare och sjukskötare berättar om kost i förebyggande syfte och Berit Mäkela, palliativ sjukskötare berättar om sitt arbete. ProMamas broschyrer om självundersökning delas ut. Föreläsningarna är gratis - kaffe med rosa munk  finns att köpas för 3 €.


Publicerad 09.10.2012 kl. 15:03

Kvinnohälsa

Vi har inlett Rosa månaden i Österbotten med en föreläsning om Mina-Dina-Våra bröst med Margita Strandberg-Heinonen från Österbottens Cancerförening. 130 marthor fanns på plats för att lära sig mera om förebyggande åtgärder i samband med bröstcancer.
Genom regelbunden självundersökning kan kvinnor förhoppningsvis upptäcka förändringar och knölar i sina bröst i ett tidigt skede, vilket ger en bättre prognos för tillfrisknande. Här får man pröva på att hitta knölar i ett konstgjort bröst.

Vasabygdens marthadistrikt sålde läckra  "bröstbakelser" till förmån för insamlingskampanjen StopCancer.
Många marthaföreningar och kretsar ordnar eget program med bröstcancer som tema under oktober månad.  Många deltar också på olika sätt i cancerföreningen insamlingar, stort tack till er alla!

I Lepplax föreläste igår onsdag Ulla Slama, internationellt känd läkare från Närpes. Ulla Slama är specialist på sköldkörtelsjukdomar, en sjukdom som i första hand drabbar kvinnor.
.

Föreläsningen, som innehöll många igenkänningsfaktorer och var mycket "lättlyssnad", drog fulla hus. Fler föreläsningar med Ulla Slama finns inbokade,  håll dig uppdaterad genom våra hemsidor!
Publicerad 04.10.2012 kl. 15:05

Kick off i Kronoby


Kronoby Marthaförening höll gemensam "höst kick off" på Herberts hus.

Vi kommer under hösten att sticka vantar som ges till mödrarådgivningen för att tillsammans med foldern "jag vill bli Martha" delas ut till blivande mammor.

Publicerad 19.09.2012 kl. 11:00

Klädbytardag på Malakta

Österbottens nyaste krets Malax Mittemellan Marthor är med och ordnar klädbytardag på Malakta 16.9. Ta med de kläder du inte längre behöver - häng in dem i "butiken" och plocka med de plagg du gillar. Enkelt, kul, gratis, miljövänligt!Ordna en swap day om ni vill rensa och få ordning i skåpen och samtidigt träffa nya intressanta människor! Fiffigt inför vintersäsongen - speciellt för er med växande barn som behöver förnya sin garderob, skidutrustning, pjäxor, pulkor, ja, vad som helst!

Malax Mittemellan Marthor  kvinnor från Malax, "mittemellan" i ålder, från både Över- och Yttermalax, sån är Martha idag!
Publicerad 12.09.2012 kl. 15:41

Skippa sminket idag!

Idag uppmanar miljömärket Svanen oss att skippa sminket!
110 ton (ca 19 elefanter)  kosmetika och hudvårdsprodukter används i Sverige. Varje dag. Det ska vara kräm till natten och till dagen, till ögat, handen och varför inte hälen!
Vi förvånas över att 9-åringar vill sminka sig då vi badat dem i starkt parfymerat badskum redan då de var bebisar...Vi färgar håret fastän vi har på känn att det inte är helt ofarligt.

Skulle du vilja sätta dig ner och funderat på sånt här tillsammans med andra? Hitta alternativa lösningar och tryggare produkter?

Beställ
vårt inspirationshäfte och starta en temacirkel där ni får tips och idéer och  intressanta frågeställningar kring en medveten kemikaliekonsumtion.
Publicerad 06.09.2012 kl. 12:04

Martha i Sydösterbotten

På onsdag har du som bor i Sydösterbotten möjlighet att gå och plocka svamp med Solveig Backström, sakkunnig i huslig ekonomi vid Marthaförbundet. Träff vid Jonnsborg i Sideby 5.9. kl. 17:00. Passa på och "gå till skogs" med en riktig svampexpert!
Marthaförbundet finns också med på Slättens mat och mystik i Närpes 7-8.9. Välkomna och besök vårt bord!
Publicerad 04.09.2012 kl. 16:21

Välgörenhetskonsert i Malax, öppen för alla

Efter en lyckad kväll i Kristinestad och ett miniseminarium på Marthakansliet i Vasa avslutar Ilua & co sin österbottniska turné på Malakta i Malax.

Alla, ävenni som inte är marthor, är välkomna till Malakta, sö 26.8. kl. 18:00.Hör Iluta berätta i Radio Vega Österbotten!
Publicerad 26.08.2012 kl. 11:39

Tack

Stort tack till er marthor för den lyckade sommarmarthadagen på Oravais paviljong! Närmare 370 marthor mötte upp.
Publicerad 06.08.2012 kl. 13:13

Busstider till Oravais

Tidtabeller till Sommarmarthadagen.
Ingves bussar kör alla marthor söder om Oravais.
Busstidtabellerna för marthor norrifrån finns här.

Buss 1:
Pjelax sparbanken kl.16.55                                 
Närpes, busstation kl.17.10                               
Yttermark Sparbanken kl.17.20                         
Övermark Cafe kl.17.30                                      
Fladan St1 kl.18.10                                               
Smedsby Pellas kl. 18:20

Buss 2:
Nämpnäs f.d handlin kl.16.50 
Rangsby strandvägen kl.17.00                           
Träskböle TÖJBY KORSNINGEN KL.17.10        
Molpe BERGÖ VSK KL.17.30                               
Tölby Strandvägen kl.17.55                                
Kvevlax backen f.d handlin kl.18.20                 
                                                                                 

Buss 3:
Petalax TB kl.17.30                                              
Yttermalax, Berndts bil kl. 17.50                       
Sundom affären kl.18.00                                    
Vassor Tesses Cafe kl.18.30                              
                                                                                 

Buss 4:
Replot Sale kl. 17.30                                            
Brändö torg kl.17.50                                           
Dragnäsbäck brandkårshuset  kl.18.00           
Karperö skola  kl.18.15                                       

För mera info, kontakta Petra, 044-2806609 eller petra@martha.fi
Publicerad 29.07.2012 kl. 16:48

Buss till sommarmarthadagen i Oravais

Bussarna är bokade till sommarmarthadagen i Oravais - rekordmånga marthor ska fira marthadag tillsammans. Busstiderna publiceras 30.7. Skön fortsättning på sommaren!
Publicerad 19.07.2012 kl. 20:28

Sommarmarthadag och sommarläger

Välkomna på Marthasommardag på Oravais paviljong to den 2 augusti kl. 19.


          Karin Lindroos bild. Bildarkivet finns på http://www.martha.fi/medlem/

Kom med och träffa marthor från hela Österbotten; vi äter lite gott, umgås och tar del av trevligt program med sång och musik. Busstransporter kan ordnas vid behov. 
Anmäl till din distriktsordförande eller till Petra Högnäs, tfn 044-280 66 09, petra@martha.fi, senast 30.6.

Dagsläger på Brages friluftsmuseum


Det finns plats kvar till UngMarthas läger på Bragegården i Vasa - anmäl er!


Välkommen på Ungmarthas sommardagsläger till Brages friluftsmuseum i Vasa med tema matlagning & hantverk!

Dagslägret är för barn i åldern 8-12 och arrangeras vecka 32, den 6-10.8.2012.
Lägret kostar 50 euro/barn/lägervecka.

Som lägerledare fungerar Sofia Grynngärds och Elin Håkans.
Bindande anmälningar till ung@martha.fi eller per telefon till 044 280 6813 senast den 9.7.2012. Hjärtligt välkomna!
Publicerad 15.06.2012 kl. 16:46

Senaste kommentarer

28.05, 17:03Grattis Lilli Lillkull av Lilli Lillkul
02.04, 22:17Martha i Malax av Kristina
06.02, 09:23På benen igen! av www.lissu.marthabloggen.fi
24.10, 20:13Distrikt Österbotten av Camilla
13.10, 19:30Mormorsrutor - rekordmånga! av Nina Berg, Vasa